AB Lastik Etiketi, filo operatörleri ve lastik perakendecilerine üç önemli lastik performans özelliğine ilişkin objektif, güvenilir ve karşılaştırmalı bilgi sağlar.
Buraya tıklayarak lastiğinize veya diğer Semperit Kamyon veya Otobüs Lastiklerine ilişkin AB Lastik Etiketi değerlerini bulabilirsiniz.
Avrupa Parlementosu, lastik etiketlerine Avrupa genelinde standart getiren bir yönetmeliği kabul etti. 1 Temmuz 2012 tarihinden sonra üretilen tüm lastikler için, 1 Kasım 2012 tarihinden itibaren AB lastik etiketi zorunlu olmuştur. Burada amaç, kara yolu taşımacılığının çevre ve ekonomik verimliliğini artırırken 2020 yılına kadar toplam yakıt tüketimini %20 oranında azaltmaktır.
Bu üç husus - verimlilik, emniyet ve çevre - etiketde şu kategorilerde gösterilir: yakıt verimliliği, ıslak yol tutuşu ve dış yuvarlanma gürültüsü. Prensipte, çamaşır makinesi, buzdolabı ve diğer elektrikli aletlerde görünen enerji verimliliği etiketine benzer.
Bu şekilde tüketiciler lastikleri nesnel olarak kıyaslayarak, diğer kriterlerle bu bilginin ışığında satın alma kararını verir. Üç etiket değerine ek olarak emniyet ve verimliliğe ilişkin başka kriterler de vardır. Örneğin, kilometre performansı, kuru zeminde fren performansı, sürüş dengesi ve kaplanabilirlik gibi.
Islak yol tutuşu / fren performansı
Yağışlı hava koşullarında A’dan (kısa) G’ye* (uzun) fren mesafesi.
Islak yol tutuşu, bir lastiğin en önemli emniyet özelliklerinden biridir. İyi değerler, ıslak yolda kısa fren mesafesini ifade eder. Bir sınıf yukarıya atlamak, 80km/s hız ile tam fren yapıldığında fren mesafesinin 5 ila 10 metre kısalması anlamına gelir. Acil durumlarda her bir metrenin önemi büyüktür ve kazanın önlenmesinde önemli rol oynar.
Yakıt verimliliği / yuvarlanma direnci
A’dan (düşük) G’ye* (yüksek) yakıt tüketimi.
Yuvarlanma direnci, bir kamyonun yakıt tüketimini ciddi oranda etkileyerek ekonomi ve ekoloji açısından önemli bir rol oynar. Düşük yakıt tüketiminin karbon ayak izi üzerindeki olumlu etkisi sayesinde bu mümkündür.
Dış yuvarlanma gürültüsü / gürültü emisyonu
1’den (sessiz) 3’e (yüksek) ses dalgalarına kadar ses seviyesi
Kamyon lastiklerinin yuvarlanma gürültüsü trafik gürültüsüyle birleşerek ses kirliliğine sebep olur. Desibel olarak ölçülen ses değerinin yanı sıra, etikette gürültü düzeyi bir ila üç ses dalgası arasında gösterilir. Üç ses dalgası, lastiğin 2016 yılından itibaren yürürlükte olacak limitleri aştığını gösterir. İki ses dalgalı lastikler, ileride getirilecek bu limitin altında kalır; tek ses dalgalı olanlar bunun 3dB altındadır. Ses düzeyinde 10 dB’lik bir değişim, ses seviyesinin yarıya inmesi ya da iki katına çıkmasına eşdeğerdir.
* G kullanılmaz